ETUSIVU

layout_set_logo

Uusi Kasvukäyräsivusto löytyy jatkossa täältä

jossa myös Syntymäkokolaskuri

Uudet suomalaisten lasten kasvukäyrät valmistuivat vuonna 2011. Kasvukäyrät on laadittu Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan Kasvututkimus-ryhmässä ja ne perustuvat yli 70000 suomalaislapsen aineistoon.

Uudistettuja kasvukäyriä voi käyttää lasten kasvun arvioinnissa näillä verkkosivuilla. Sivusto on tarkoitettu sekä terveydenhuollon ammattihenkilöiden että yksityishenkilöiden, esimerkiksi lasten vanhempien, käyttöön.

Siirry tutustumaan uusiin käyriin tästä.

Kasvukäyrien käyttö

Sivustolla on mahdollista tarkastella lasten pituuskasvua ja painon kehitystä. Avaamalla  ”Kasvukäyrät”-välilehden ensimmäisenä aukeaa mittatietonäkymä, johon voi syöttää enintään kolmen mittauskerran tiedot.

Paperikäyrät

Sivuston kautta on mahdollista tulostaa kasvukäyrälomakkeet paperille.

Paperikäyriin tästä

Syntymäkoon ja keskosten kasvun tarkastelu

Sivustolla on syntymäkoon laskuri, jonka avulla voi määrittää syntymäpainon, -pituuden ja päänympäryksen SD-arvon huomioiden raskauden keston, sukupuolen, äidin pariteetin ja sen syntyikö lapsi kaksosena. SGA-lapsen eli raskauden kestoon nähden pienipainoisen lapsen syntymäpaino tai pituus on <-2SD-tasolla. LGA-lapsesta eli raskauden kestoon nähden suurikokoisen lapsen syntymäpaino tai –pituus on > + 2SD-tasolla.

Keskosena syntyneiden lasten kasvua laskettuun aikaan saakka tarkastellaan syntymäkoon käyrien avulla (pariteettia ja kaksosuutta ei huomioida). Tätä varten sivustolta on tulostettavissa 0-1 -vuotiaiden keskosten kasvukäyrät.

Tietoja ja palautetta

Kunkin kasvukäyränsivun otsikon vierestä löytyy ? – painike, josta löytyy lisätietoa käyrästä ja sen käytöstä ja tulkitsemisesta. Lisätiedoista on myös linkitys näiden sivujen aihetta tarkemmin sivuavaan ”Tietoja” -osioon. Linkki avaa uuden ikkunan, jolloin voit jatkaa käyrän käyttöä.

Sivuston ”Tietoja” –välilehdelle on kerätty:

  • Tietoa terveydenhuoltohenkilökunnalle kasvukäyristä
  • Ohjeet lasten mittaamisesta
  • Tietoa vanhemmille: ”Kymmenen kohtaa, jotka on hyvä tietää lasten kasvun seurannasta”
  • Tietoja kasvututkimusryhmästä ja luettelon tehdyistä julkaisuista
  • Hyödyllisiä linkkejä lasten kasvusta

Käyttäjät voivat antaa palautetta sivustosta sähköpostilla.